Centrale verwarming

Maar liefst 70% van de energiekosten van een gemiddeld gezin gaat naar het verwarmen van de woning. Redenen genoeg dus om te kiezen voor een efficiënte verwarmingsinstallatie. Een aangename warmte maakt van uw huis een echte thuis en is onontbeerlijk voor een optimaal wooncomfort. Erick Van gucht bvba plaatst uw verwarming met vakkennis, of het nu over een nieuwbouw project gaat of over een doorgedreven renovatie. 

Mogelijkheden om je woning te verwarmen

In de eerste plaats dien je een keuze te maken tussen centrale of decentrale verwarming. Bij centrale verwarming wekt 1 toestel de warmte op (centrale ketel). De warmte wordt via leidingen verdeeld over de woning. Bij decentrale verwarming staan afzonderlijke toestellen in voor de warmteproductie in verschillende ruimtes. Ook de keuze van brandstof speelt een belangrijke rol. De meest gebruikte energiebronnen zijn aardgas, stookolie/mazout, elektriciteit en pellets.

Welke verwarmingsketel kiezen?

Afhankelijk van het rendement zijn er verschillende mogelijkheden. Een hoogrendementsketel werkt op aardgas of mazout en heeft een hoger rendement ten opzichte van de conventionele cv-ketels. Een condensatieketel (aardgas of stookolie) heeft een hoger rendement doordat de waterdamp van de rookgassen ook omgezet wordt in warmte. Je kan ook kiezen voor een pelletketel, warmtepomp, zonneboiler, …

Verwarmingstoestellen kiezen

Hoe we de geproduceerde warmte ervaren hangt af van de verwarmingstoestellen. De goedkoopste en populairste zijn radiatoren of convectoren. Radiatoren geven hun warmte af via stralingswarmte uit het warme water dat vanuit de cv-ketel via leidingen door de woning verspreid wordt. Bij convectoren wordt de warmte afgegeven door convectie. Heb je liever onzichtbare verwarming, dan kan je kiezen voor vloerverwarming, luchtverwarming of wandverwarming. Deze zijn duurder, maar zorgen voor minder energieverbuik.

Milieuvriendelijk verwarmen met een warmtepomp

Is je verwarmingsketel aan vervanging toe? Dan is het misschien het perfecte moment om over te schakelen naar milieuvriendelijke manieren om je woning te verwarmen. Warmtepompen bijvoorbeeld halen 80% van hun energie uit de omgeving (aarde, water en lucht). Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee gezien het lagere energieverbruik. Een warmtepomp kan als alternatief werken voor de traditionele verwarmingsmethoden. Omdat de geproduceerde warmte een vrij lage temperatuur heeft, wordt een warmtepomp echter best gecombineerd met een verwarmingssysteem op lage temperatuur.

Zonneboiler verwarming

Ook met een zonneboiler kies je voor een milieuvriendelijke verwarmingsmethode. Dankzij een zonneboiler kan je met de warmte van de zon je sanitair water opwarmen. Een of meerdere zonnecollectoren, die je zowel op een plat als op een hellend dak kan monteren, zorgen ervoor dat de zonnestralen worden opgevangen. Tijdens de zomermaanden kunnen zonneboilers instaan voor de volledige productie van warm water. In de winter zal een combinatie gemaakt moeten worden met traditionele verwarmingsketels.

Onderhoud van je verwarming

Hoe vaak een ketel onderhoud moet krijgen hangt af van het type brandstof. Jaarlijks voor oliegestookte verwarmingsketels of centrale stooktoestellen die werken op vaste brandstof. Tweejaarlijks voor gas gestookte verwarmingsketels op propaan, butaan of aardgas. Na verloop van tijd neemt de efficiëntie van verwarmingsketels af, wat ook een invloed heeft op je energiefactuur. De oude ketel vervangen en kiezen voor een nieuwe verwarming is in dat geval een slimme investering.

Van gucht bvba is een erkend Cerga gasinstallateur. Dit houdt in dat wij zelf de gaskeuring kunnen doen. Dit maakt het voor u als klant nog makkelijker. Ook voor uw wettelijk verplicht onderhoud kan u dus bij ons terecht. Tevens bieden wij ook onderhoudscontracten met automatische onthouding aan.

Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren en om de inhoud van de site af te stemmen op uw voorkeuren.